1 Nisan 2013 Pazartesi

Ekşi Maya Ekmeği Tarifi ve Evde Hamburger





Ekşi Maya Ekmeğini bu sıralar sıklıkla yapıyorum.Ne zamandır da tarifi sizlerle paylaşmak istiyordum.
Öncelikle belirtmeliyim ki ekmeği mayalandırmak sabır isteyen bir iş gerçekten inanarak ve severek bu işi yaparsanız ekmeğiniz sandığınızdan daha güzel olacaktır.
Tarifi Refika'dan almıştım.
Hamuru oluşturmadan önce büyükçe bir cam kavanoza ve bir tane tahta kaşığa ihtiyacımız var.Mutlaka cam ve tahta kullanın bunların dışındaki materyaller mayalanma işlemine engel olacaktır.

Mayalandırma işlemine geceden başlayacağız.
  • Yatmadan önce cam kavanozunuza 75 ml. içme suyunu koyun.Üzerine 100 gr. un eleyin.İkisini kavanozun içince tahta kaşık yardımıyla karıştırın.Üzerini streç film ile kapatın.Ve bırakın mışıl mışıl uyusun :)

  • Ertesi gece yani tam 24 saat dolunca bir önceki gecenin yarı ölçülerinde malzeme ekleyin.Yani bu sefer 30 ml. su ve 55 gr. unu ekleyin mayanızı yine tahta kaşıkla karıştırın.Üzerini kapatıp tekrar uyumaya bırakın.Ertesi sabah mayanın köpürdüğünü göreceksiniz.Ve yavaş yavaş kokusu çıkmaya başlayacak.

  • Ertesi gece yine bir önceki geceki işlemi uygulayın.3. gece streç filmi açık bırakabilirsiniz.

Bu işlemi 4 gece uygulayın.



4 gecenin sonunda ertesi sabah hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz.

Ekmek için;
2 su bardağı un
3/4 su bardağı ekşi maya
1 su bardağı oda sıcaklığında su
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı pekmez

Mayayı derince bir yoğurma kabına alın.Üzerine pekmezi,suyu ve unu ekleyin.En son una tuz ekleyin.
Hepsini güzelce yoğurun.Üzerini nemli bir bez ile kapatıp 4 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine istediğiniz şekilde koyun ve önce 200 derecede 15 dakika sonra 180 derecede 50 dakika pişirin.Fırından çıkarınca yine nemli bir beze sararak dinlendirin.
40 dakika kadar dinlendikten sonra dilimleyin servis edin :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder