25 Mayıs 2012 Cuma

Mayalı Poğaça



Mayalı hamurdan örgü poğaçayı ne zaman yapsam anında tüketiliyor.Hamuru yumuşacık olduğundan sanırım bir yiyen bir daha yiyor :)
Stitch Garden kaneviçeleri Kemeraltı'ndan annem almış.Bu fotografta gördüğünüz iki adet menekşe desenlisini bitirdim.Örnek modeller arasında görüp beğendiğim horoz motiflisine ise daha başlamadım.Pazar günü yükseklisans finallerimi geçince sıra ona da gelecek.Kaneviçe işlemek hem çok zahmetsiz hem de çok rahatlatan bir uğraş.Herkese tavsiye ederim :)


Mayalı Poğaça Hamuru
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket kuru maya
1 yumurtanın akı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Unu derince bir kaba alın.Ortasını çukur açın.Çukur olan kısma kuru mayayı toz şekeri,ılık sütü,ılık suyu,zeytinyağını,yumurta akını ekleyin.Kenardaki una değdirmemeye çalışarak içinde hepsini karıştırın.Sonra yavaş yavaş kenarlardaki unu karıştırarak hamuru yoğurun.
Ilık bir otamda üzeri  hafif nemli bir bezle örtülü şekilde bekletin.Ben kaynamış ılımış çaydanlığın demlik kısmını kaldırıp yerine kabı oturtuyorum.Bu şekilde kabarmasını bekleyin.Hamur kabarınca 3 eşit parçaya bölün.Her parçayı nişasta ve merdane yardımıyla yuvarlak şekilde açın.Açılan hamurlara istediğiniz harcı kullanabilirsiniz.Fotograftaki poğaçada zeytin,biber,peynir,baharat karışımından hazırladığım harcı kullandım.Harcı hamurun bir kenarına şerit halinde yayın.Ucunu katlayarak hamuru harcın etrafında döndürün.İçi harçla dolu bir silindir hamurunuz olacak.Kalan parçaları da aynı şekilde yapın.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinine 3 parçayı da alın.Uçlarını birleştirin.Örgü örer gibi birbirine dolayın.Yumurta sarısını ve susamı ayrı yerde karıştırın hamurun üzerine sürün.200 derecede ısıtılmış sıcak fırına atın.Üzeri kızarana dek pişirin.Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder