31 Ocak 2011 Pazartesi

Ayşe Yazıyor : Sebzeli Kiş


Tatilimin ilk günlerini mutfakta değerlendirmek müthiş bir duygu.Evdeki malzemelere baktığımda da bugün en kolay yapabileceğim tarifin kiş olduğuna karar verdim.Fransızlara ait bu hamur işi aslında çok az yağ içerdiğinden bizim meşhur kol böreklerimize,lezzetli poğaçalarımıza oranla daha zararsız.
Yapımı tabiki de çok basit.
Malzemeler:
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
Alabildiğince un

Üzeri için:
1 yumurta
1 su bardağı süt

İçi için:
Pırasa
Peynir
Havuç
Biber
Domates
Sosis
Karabiber ve Tuz

Yumurta yoğurt ve yağı çırpıyoruz.Un ve kabartma tozunu ekleyip hamur haline getiriyoruz.kiş hamurunda dikkat etmeniz gereken şey hamuru çok yoğurmamak.Un kendini toplayınca yoğurmayı bırakın ve 10 dakika buzdolabında dinlendirin.Bu arada iç malzemeyi istediğiniz ölçüde ve istediğiniz şekilde doğrayın.Ben pırasanın saplarını,biberi ve sosisi yuvarlak doğradım.Havucu ve peyniri rendeledim.Domatesleri resimde görüldüğü gibi tekerlek halinde üzerine kullandım.Az zeytinyağında tavada malzemeleri baharatlarla birlikte pişirin.Dinlenen hamuru merdaneyle kişi pişireceğiniz cam tepsiye yerleşecek şekilde açın.Hamuru tepsiye kenarlarını da kaplayacak şekilde yayın.Burada önemli olan hamuru kabartmamak.Evet kabartma tozu koyduk ama amacımız ortasının şişmesini engellemek :)
Bunun için kuru bakliyatlardan yararlanacağız.Alüminyum folyoyu hamurun üzerine kaplayın ve kuru bakliyatları ağırlık yapması için folyo üzerine yayın.Tekrar bir sıra folyo kapatın ki bakliyatları daha sonra da kullanabilesiniz.Hamurumuzu 180 derecede 15 dakika kadar pişirdikten sonra folyoyu çıkartın.İç malzemeleri pişen kişin üzerine dizin.Son olarak 1 yumurta ve sütü ayrı bir yerde çırpıp kişin üzerine dökün 5 dakika daha fırınlayın ve kişiniz hazııırrrrrrr :):)
Afiyet olsunnnnn



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder